Vířivky se slanou vodou – mýty a jak vlastně fungují?




Vířivky se slanou vodou – mýty a jak vlastně fungují?

Vířivky se slanou vodou – mýty a jak vlastně fungují?

Vířivky se slanou vodou jsou často obklopeny různými mýty a nejasnostmi o jejich účinnosti. V tomto článku se podíváme na to, jak vlastně fungují a jak mohou přispět k vašemu zdraví a pohodlí.



bazen

Nejlepší vířivky v akci

Už pár let je sůl ve světě bazénů a lázní v módě. Pokud uvažujete o instalaci nového bazénu nebo koupi vířivky, pravděpodobně jste o vířivce se slanou vodou slyšeli a chcete ji.

Ale co to znamená? Jak sůl funguje? A je sůl opravdu tou nejlepší volbou pro udržení čisté a průzračné vody?

Velký solný mýtus…

Za mých téměř 20 let v tomto odvětví jsem ještě neviděl žádný produkt, po kterém by byla tak vysoká poptávka a přesto tak divoce nepochopený.

S tím, co bylo řečeno, chci co nejrychleji odstranit největší mylnou představu o vířivkách se slanou vodou… když žádáte o bazén se slanou vodou nebo lázně, ŽÁDÁTE o bazén nebo lázně s chlórem.

Je to proto, že tyto systémy se ve skutečnosti nazývají generátory slané vody CHLOR. Víte, solné systémy používají sůl k výrobě chlóru. Sůl NENÍ to, co dělá sanitaci.

Myslím, že je to důležitý rozdíl, protože většina zákazníků, kteří žádají sůl, hledá přírodní systém péče o vodu bez chemikálií, a to není způsob, jakým vířivka se slanou vodou je.

Nyní, pokud jste dočetli až sem, tento článek opravdu začíná znít jako hit o systémech slané vody, takže bych měl konstatovat, že si skutečně myslím, že generátory chloru soli odvádějí při dezinfekci vody docela dobrou práci. Klíčová věc, kterou je třeba pochopit, je, že se to neliší od toho, když se do vaší vířivky napumpuje pomalé kapání bělidla.

A abyste věděli, nejsem zaujatý. Prodal jsem generátory chlóru ve slané vodě stovkám zákazníků v Massachusetts a New Hampshire.

Problémem je marketing bazénů se slanou vodou a vířivky byly v průběhu let velmi zavádějící, takže svým zákazníkům vždy poskytuji stejný názor na solné systémy a nechám je, aby si vybrali, co je pro ně to pravé. Pro některé lidi není sůl tím správným řešením pro dezinfekci vody ve vířivce.

Ve skutečnosti, pokud hledáte vířivku s nízkým obsahem chlóru, sůl NENÍ tou správnou volbou. Existují další systémy, které existují mnohem déle než generátory soli, které ve skutečnosti používají MÉNĚ chlóru než modely se slanou vodou.

Systémy jako generátory ozonu, UV záření a minerální systémy, které existují po desetiletí, nabízejí řešení pro čistou vodu s velmi nízkým obsahem chlóru a nenáročnými na údržbu.

Jak vlastně vířivky se slanou vodou fungují?

Takže teď, když víme, že lázně se slanou vodou používají pouze sůl k výrobě chlóru, měli bychom vědět, jak to vlastně dělají.

mřížka nacl

Chemickou sloučeninou soli je NaCl známý jako chlorid sodný. Základní myšlenkou je, že pokud dokážeme oddělit sodík od chloridu, můžeme vyrobit chlór. Tento chlór se pak smíchá s vodou stejně, jako kdybyste do vířivky nalili tekuté bělidlo (také známé jako chlorid sodný). Tento chlór vytvoří ve vodě zbytkovou hladinu, kterou lze použít k dezinfekci a oxidaci škodlivých kontaminantů.

Jak tedy generátor chloru soli odděluje chlorid od sodíku?

Využívá proces zvaný elektrolýza.

Podívejme se na vysvětlení Wikipedie:

Chlorace slané vody je proces, který využívá rozpuštěný sůl (2 500–6 000 ppm) jako obchod pro chlorace Systém.[1] Generátor chlóru (také známý jako solný článek, generátor soli, chlorátor soli nebo SWG) používá elektrolýza v přítomnosti rozpuštěné soli (NaCl) k výrobě plynného chlóru (Cl2) nebo jeho rozpuštěných forem – kyseliny chlorné (HC1O) / chlornan sodný (NaClO)- což je dezinfekční prostředek již běžně používaný v bazénech. Jako vedlejší produkt vzniká také vodík.

Bazén se slanou vodou jako takový není ve skutečnosti bez chlóru; jednoduše využívá přidanou sůl a generátor chlóru místo přímého přidávání chlóru.

V chemii a výrobě, elektrolýza je technika, která využívá stejnosměrný elektrický proud (DC) k řízení jinak nespontánní chemické reakce.

V podstatě to zapíná sůl elektřinou, což způsobí oddělení molekul sodíku a chloridu.

Jsou vířivky se slanou vodou bezúdržbové?

Umm… ne.

Bohužel na zemi neexistuje systém, který by eliminoval běžnou údržbu bazénové nebo lázeňské vody. Dobrou zprávou je, že ať už máte vířivku se slanou vodou nebo používáte jakýkoli jiný druh sanitárního systému, neměli byste trávit údržbou vody ve vířivce déle než 5 minut týdně.

Jediná věc, která se liší ve vířivce s generátorem chloru ve slané vodě (viz, co jsem tam dělal <<<) od standardní vířivky s chlórem, je, že chlór nepřidáváte ručně.

Všechny ostatní chemikálie pro vodní bilanci jsou stejné, stále musíte testovat a upravovat; PH, zásaditost a kalciová tvrdost.

A upřímně řečeno, s citlivostí drahých elektrolytických článků používaných v generátorech chlóru je vodní bilance ještě důležitější ve vířivce se slanou vodou.

Péče o vodu ve vířivce je opět poměrně jednoduchá, jakmile se dostanete do rutiny, a váš místní prodejce, u kterého si vířivku kupujete, vám bude pomáhat na každém kroku. Nic z výše uvedeného by vás tedy nemělo odradit od užívání si úžasných zdravotních výhod horkovodní hydroterapie.

Vířivka se slanou vodou zahrnuje i další údržbu. Musíte články pravidelně čistit a nebo články pravidelně měnit a tyto články nejsou levné. Za solné články můžete utratit stovky dolarů ročně.

Jaké jsou některé alternativy s nízkým obsahem chlóru k vířivkám se slanou vodou?

Existují 3 systémy, které lze nalézt v mnoha špičkových vířivkách vyráběných a prodávaných v USA, které se používají léta. Zmínil jsem se o nich dříve v článku.

Generátory ozonu– Využívá kyslík k vytvoření plynu O3, O3 je silné oxidační činidlo, které zabije všechny bakterie nebo nečistoty, se kterými přijde do styku, a poté se přemění zpět na kyslík – mluvte o přírodním!

UV sanitace – UV paprsky jsou skvělé při dezinfekci. UV skutečně ničí DNA mikroorganismů, což jim brání v replikaci a šíření na koupající se ve vodě.

Minerální hygiena – Minerály jako stříbro a zinek se používaly již od dob Římské říše k dezinfekci vody ke koupání. Minerály při kontaktu setře kontaminanty.

Všechny tyto systémy snižují potřebu chlóru ve vaší vířivce, zkombinujte je a máte prakticky bezchlórový sanitační systém.

Lázně, které prodáváme v St. Cyr's Pool & Spa v Middleton MA, využívají ke snížení hladiny chlóru ozónovou i minerální sanitaci. S vířivkou se slanou vodou bude vaše hladina chlóru mezi 3 a 5 částmi na milion. S ozónovým a minerálním systémem mohou být vaše hladiny chlóru mezi 0,5 a 1,5 částice na milion! To znamená drastické snížení množství chlóru, ve kterém se koupete.

Měli byste si koupit slanou vířivku?

Generátory chloru ve slané vodě odvádějí skvělou práci při produkování stálé úrovně chlóru ve vaší vířivce v průběhu času a může to být skvělý systém. Uvědomte si, že existuje spousta dalších způsobů, jak snadno přidat chlór do vaší vířivky a snadno ji udržovat čistou a průzračnou.

Stejně jako ozón, UV záření, minerály, peroxidy a další možnosti sanitace, sůl je jen jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout. Při výběru vířivky je důležité najít takovou, která bude vyhovovat vaší rodině, vašemu tělu a vašemu životnímu stylu. Pak NEJDŮLEŽITĚJŠÍ, co je třeba zvážit, je nákup od místního prodejce, kterému můžete důvěřovat, že vás bude podporovat po celou dobu životnosti vaší vířivky.

Doufejme, že tento článek byl informativní a poskytl vám dobré pozadí toho, co vířivka se slanou vodou vlastně je, co není a jak funguje.


Nejlepší vířivky v akci




FAQs – Vířivky se slanou vodou

Časté otázky

1. Co jsou vířivky se slanou vodou?

Vířivky se slanou vodou jsou speciální druh vířivek, které používají místo běžné vody slanou vodu podobnou mořské vodě.

2. Jak fungují vířivky se slanou vodou?

Vířivky se slanou vodou fungují tím, že díky obsaženému soli mají léčivé a relaxační účinky na tělo. Slaná voda také přispívá k lepšímu krevnímu oběhu a uvolnění svalů.

3. Jaké mýty se o vířivkách se slanou vodou šíří?

Mezi mýty o vířivkách se slanou vodou patří například přehnané tvrzení o jejich schopnosti léčit různé choroby nebo zmírnit bolesti kloubů. Je důležité brát tyto tvrzení s rezervou a konzultovat používání vířivek se slanou vodou s odborníkem.



>> TOP VÍŘIVKY <<

Nejlepší vířivky v akci

Vířivky se slanou vodou – mýty a jak vlastně fungují?
– Závěr

Už pár let je sůl ve světě bazénů a lázní v módě. Pokud uvažujete o instalaci nového bazénu nebo koupi vířivky, pravděpodobně jste o vířivce se slanou vodou slyšeli a chcete ji.

Ale co to znamená? Jak sůl funguje? A je sůl opravdu tou nejlepší volbou pro udržení čisté a průzračné vody?

Velký solný mýtus…

  • Esenciální je si uvědomit, že sůl ve vířivce znamená vlastně lázeň se chlorid sodným.
  • Generátory slané vody ve skutečnosti vyrábějí chlór z soli, takže to není přírodní systém péče o vodu bez chemikálií.
  • Vířivky se slanou vodou lze skvěle dezinfikovat, ale stejně tak lze využít systémy ozonování, UV záření či minerální hygieny.

Jak fungují vířivky se slanou vodou?

  • Chlorid sodný se používá k produkování chlóru, což pomůže udržet vodu čistou.
  • Proces elektrolýzy se využívá k oddělení molekul sodíku a chloridu.

Údržba vířivek se slanou vodou

  • Údržba slaných článků ve vířivce vyžaduje pravidelné čištění nebo výměnu, což může být dražší záležitost.
  • Údržba vody ve vířivce s generátorem chlóru ve slané vodě zahrnuje testování a úpravy pH, zásaditosti a kalciové tvrdosti.

Alternativy s nízkým obsahem chlóru

  • Generátory ozonu, UV sanitace a minerální hygiena jsou alternativy, které mohou snížit potřebu chlóru ve vířivce.
  • Kombinací těchto systémů můžete dosáhnout prakticky bezchlórového sanitačního systému.

Měli byste si koupit slanou vířivku?

  • Generátory chloru ve slané vodě mohou být skvělou volbou, ale při výběru je důležité zvážit i další možnosti sanitačních systémů.
  • Nákup od důvěryhodného místního prodejce je klíčový pro podporu po celou dobu životnosti vířivky.

Pokud se vám náš článek líbil, budu rád, když si přečtěte nějaký další článek a případně nám napíšete i vaší zkušenost s výrobou nebo výběrem bazénu.

Kategorie – vířivky

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *