Oxidátor nebo chlór? Tipy pro čistou vodu ve vířivce




Oxidátor nebo chlór? Tipy pro čistou vodu ve vířivce


Oxidátor nebo chlór? Tipy pro čistou vodu ve vířivce

Vířivky jsou skvělým místem pro relaxaci, ale je důležité udržovat vodu v čistotě.
Jedním z možných způsobů je použití oxidátoru nebo chlóru. Každá metoda má své výhody a nevýhody,
a je důležité zvolit tu správnou pro vaši vířivku. V tomto článku se dozvíte užitečné tipy,
jak udržet vodu ve vaší vířivce čistou a zdravou.



bazen

Nejlepší vířivky v akci

Tato zpráva může být šokující, ale existují různé typy dezinfekčních prostředků pro vaši vířivku. A i když můžete použít chlór k „šokování“ vody ve vířivce, liší se od produktů označených jako šokující prostředek.

Jako majitel vířivky chcete mít vodu co nejčistší a průzračnou. Lázeňské dezinfekční prostředky jsou životně důležité, abyste si mohli bezpečně užívat vodu. Stejně důležité je ale vědět, jak jednotlivé produkty používat a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Master Spas doporučuje používat dichlorové granule jako dezinfekční prostředek a bezchlórové oxidační činidlo jako šok. Tyto produkty spolupracují s filtračním systémem EcoPur a využívají přírodní minerály k čištění vaší vody. Výsledkem je voda měkká na dotek bez ostrého chemického zápachu, který si můžete spojovat s jinými vířivkami.

chlór ve vířivce
Chlór by měl být pravidelnou součástí vaší chemické rutiny ve vířivce. Master Spas doporučuje používat dichlor granule.

Jak funguje chlór

Chlór je chemická látka. Když ho přidáte do vody, dojde k chemické reakci. Ale jak to funguje ve vaší vířivce?

Granule dichloru se chytí na věci, které ve vodě nechcete – bakterie, řasy a další organické látky. S chlórem navázaným na kontaminanty se buněčné stěny rozruší. Kontaminanty se stanou k ničemu. (I když, když mluvíme o vířivkách, řasy jsou vždy k ničemu.)

Pokud si pamatujete něco ze středoškolské vědy, na každou akci je stejná a opačná reakce. Zatímco toto pravidlo platí většinou pro fyziku, v chemii vířivky je něco pravdy. Chemická reakce mezi dichlorem a organickými látkami vytvoří vedlejší produkt. Tyto chloraminy jsou také známé jako kombinovaný chlor nebo celkový chlor, pokud mluvíme o chemických hladinách.

Pro účinnou sanitaci budete muset udržovat svůj chlór mezi 2 až 5 ppm. Pokud je váš celkový chlór nad doporučeným rozsahem (a chlór ve vířivce je nízký), je ve vodě příliš mnoho chloraminů.

Chloraminy se hromadí ve vodě ve vaší vířivce a mohou způsobit chemický zápach. Řešení? Oxidace chloraminů šokujícím činidlem. A to je část, kde je důležité porozumět rozdílu mezi chlórem ve vířivce a okysličovadlem.

čistá voda ve vířivce
Když přidáváte chlór do vody ve vířivce, je důležité používat produkt, který je určen pro použití ve vířivkách. Ve vaší vířivce nemůžete používat bazénový chlór. Ve skutečnosti může dojít k poškození součástí a ztrátě záruky.

Chlor do vířivky

Chlor je chlor, ne? Špatně! Existuje pět typů chloru — chlornan sodný, chlornan lithný, chlornan vápenatý, dichlor a trichlor. Každý typ chlóru má jiné chemické složení a zamýšlené použití.

Podle The Chlorine Institute je „chlór základním chemickým stavebním kamenem, který vede k nesčetnému množství materiálů, které se používají k výrobě produktů, které používáme každý den pro zdraví, bezpečnost, výživu, bezpečnost, dopravu, životní styl a high-tech inovace. “

Například chlornan sodný se vyrábí kombinací chloru a hydroxidu sodného. Je to skvělý dezinfekční a antimikrobiální přípravek. Většina lidí by to znala jako bělidlo.

Dichlor a trichlor jsou stabilizovány kyselinou kyanurovou, která působí jako sluneční ochrana proti chlóru. Díky přidání kyseliny kyanurové jsou tyto typy chlóru ideální pro použití ve venkovních bazénech a vířivkách.

Ale právě proto, že dichlor a trichlor mají podobné vlastnosti a mohou být použity podobnými způsoby, nelze je používat zaměnitelně.

Dichlor pro vaše lázně

Dichlor chlorové granule jsou pH neutrální, takže jsou ideální pro použití ve vířivkách. Použití tohoto typu chlóru neovlivní pH vody ve vaší vířivce. Většina dichloru má mezi 55 % a 62 % aktivního chloru.

Dalším důvodem, proč byste měli používat dichlor ve vaší vířivce, je to, že se rychleji rozpouští. Jednoduše jím posypte hladinu vody a zapněte trysky.

Rychlá poznámka: Možná si myslíte, že můžete chlór před přidáním do vířivky předem rozpustit v kbelíku vody s vodou. Tato praxe je běžná u některých typů bazénových produktů. Nedoporučuje se to však do vířivek a nikdy byste to neměli dělat.

Další chlór ne-ne? Použití chlórových tablet ve vířivce Master Spas – i když je to dichlor. I když přidání ouško do plováku vypadá jako účinný způsob, jak udržet chlór ve vaší vířivce, ve skutečnosti tím ztratíte záruku.

Trichlor? Zkuste ne

Bazén není vířivka – rozumíte tomu. Péče o vodu však může být velmi podobná. Bazény a vířivky budou používat nějaký druh dezinfekce, často chlór.

Majitelé bazénů však používají trichlorové tablety. Ty se nedoporučují používat v lázních, protože jsou velmi kyselé. Také se rozpouští pomaleji, což může způsobit poškození akrylového pláště vaší vířivky. Tento typ chlóru pro bazény může také odbarvit vaši vířivku a zanechat trvalý prstenec na vodní lince.

Dalším faktorem je teplota vody. Bazény se udržují při mnohem nižších teplotách než lázně, někdy i o 20 stupňů nižší. Teplota vody ovlivňuje fungování dezinfekce. Bazénové chemikálie, jako je trichlor, nejsou navrženy tak, aby fungovaly, když udržujete vodu na uklidňujících 102 stupních. V teplejší vodě ztrácejí účinnost.

Jiné typy bazénového chlóru mohou mít vyšší koncentrace vápníku, který se může hromadit v komponentech vaší vířivky. Vápník v ohřívači, potrubí a na plášti může poškodit vaši vířivku. Na toto poškození se nevztahuje záruka.

Použití trichloru ve vířivce Master Spas zruší vaši záruku.

testování vody ve vířivce
Kdy byste měli šokovat vodu ve vířivce? Nejlepší čas je, když je váš celkový chlor vyšší než váš volný chlor.

Šokující vaše vířivka

Páchne vaše voda ve vířivce jako chlór? No, nemělo by.

Zatímco do vody ve vířivce přidáváte chlór, vaše voda by měla vonět svěže a čistě. Pokud začne mít chemické aroma, je na čase přidat šok. Proč? Zápach vody je výsledkem chloraminů, které jsou přirozeným vedlejším produktem dezinfekčního procesu.

Kdykoli je ve vaší vodě příliš mnoho kontaminantů, ať už jsou to chloraminy nebo bakterie, váš dezinfekční prostředek musí pracovat přesčas. Čím tvrději musí pracovat, tím náročnější bude udržet hladinu chlóru ve vířivce ve správném rozmezí.

Znamením toho, že potřebujete šokovat svou vířivku, je, když je celkový chlór vyšší než volný chlór. Většina lázeňských chemických testovacích proužků změří celkový chlór.

Šokující činidlo, typicky nechlórové okysličovadlo, rozkládá chloraminy, aby mohly pomoci při procesu dezinfekce. V podstatě se z něj opět stává chlór.

Existují dva typy šokujících činidel — chlór a nechlór. Většina nechlórových šoků je označena jako okysličovadlo, kývnutí na chemickou reakci. (Zase je tu ta středoškolská věda!)

chlór ve vířivce
Chlór a oxidační činidlo pomáhají udržet vodu ve vířivce křišťálově čistou. Oxidační činidlo pomáhá odstraňovat z vody nečistoty, jako jsou tělové oleje a mléka.

Chlór vs oxidant

Bezchlórové okysličovadlo odstraňuje nečistoty z vaší vody. Ty mohou zahrnovat tělové oleje, pleťové vody, čpavek a pot.

Jednou z výhod použití bezchlórového oxidačního činidla je to, že umožňuje vašemu chlóru, aby ve vodě ve vířivce odváděl nejlepší práci. Oxidační činidlo rozkládá chloraminy a další organické látky, které vyčerpávají váš chlór.

Všimnete si, že po použití okysličovadla bude vaše voda vonět svěžeji a bude jemnější k pokožce.

Master Spas doporučuje používat bezchlórový šok přibližně jednou týdně, nebo když je celkový chlór vyšší než volný chlór.

Kdy přidáváte chlór? Po každém použití byste měli přidat malé množství. Určitě dodržujte doporučení výrobce, která najdete na lahvičce.

Méně se stresujte, více relaxujte

Údržba vířivky nemusí být stresující ani časově náročná. S vířivkou Master Spas si můžete užívat výhod hydroterapie. Zjistěte více o filtračním systému EcoPur, který pracuje s chlórem a okysličovadlem. Nebo kontaktujte svého místního prodejce Master Spas, abyste se dozvěděli více o vlastnictví vířivky. Zajímá vás, kolik stojí vířivka? Zde si můžete vyžádat cenovou nabídku.


Nejlepší vířivky v akci




FAQs – Oxidátor nebo chlór? Tipy pro čistou vodu ve vířivce

Často kladené otázky

1. Co je lepší pro čištění vody ve vířivce – oxidátor nebo chlór?

Odpověď na tuto otázku závisí na vašich preferencích a potřebách. Oxidátory jsou obvykle považovány za účinnější při čištění vody ve vířivce, protože dokážou rychleji eliminovat bakterie a nečistoty. Chlór může také být efektivní, ale někteří lidé se obávají jeho silného zápachu a možných vedlejších účinků.

2. Jak udržovat vodu ve vířivce čistou?

Existuje několik tipů, jak udržet vodu ve vířivce čistou. Pravidelně měřte a upravujte pH hodnotu vody, používejte kvalitní čisticí prostředky, pravidelně čistěte filtr a udržujte správnou teplotu vody. Doporučuje se také pravidelně měnit vodu ve vířivce.



>> TOP VÍŘIVKY <<

Nejlepší vířivky v akci

Oxidátor nebo chlór? Tipy pro čistou vodu ve vířivce
– Závěr

Tato zpráva může být šokující, ale existují různé typy dezinfekčních prostředků pro vaši vířivku. A i když můžete použít chlór k „šokování“ vody ve vířivce, liší se od produktů označených jako šokující prostředek.

Jako majitel vířivky chcete mít vodu co nejčistší a průzračnou. Lázeňské dezinfekční prostředky jsou životně důležité, abyste si mohli bezpečně užívat vodu. Stejně důležité je ale vědět, jak jednotlivé produkty používat a jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Master Spas doporučuje používat dichlorové granule jako dezinfekční prostředek a bezchlórové oxidační činidlo jako šok. Tyto produkty spolupracují s filtračním systémem EcoPur a využívají přírodní minerály k čištění vaší vody. Výsledkem je voda měkká na dotek bez ostrého chemického zápachu, který si můžete spojovat s jinými vířivkami.

Jak funguje chlór

Chlór je chemická látka. Když ho přidáte do vody, dojde k chemické reakci. Ale jak to funguje ve vaší vířivce?

Granule dichloru se chytí na věci, které ve vodě nechcete – bakterie, řasy a další organické látky. S chlórem navázaným na kontaminanty se buněčné stěny rozruší. Kontaminanty se stanou k ničemu. (I když, když mluvíme o vířivkách, řasy jsou vždy k ničemu.)

Pokud si pamatujete něco ze středoškolské vědy, na každou akci je stejná a opačná reakce. Zatímco toto pravidlo platí většinou pro fyziku, v chemii vířivky je něco pravdy. Chemická reakce mezi dichlorem a organickými látkami vytvoří vedlejší produkt. Tyto chloraminy jsou také známé jako kombinovaný chlor nebo celkový chlor, pokud mluvíme o chemických hladinách.

Pro účinnou sanitaci budete muset udržovat svůj chlór mezi 2 až 5 ppm. Pokud je váš celkový chlór nad doporučeným rozsahem (a chlór ve vířivce je nízký), je ve vodě příliš mnoho chloraminů.

Chloraminy se hromadí ve vodě ve vaší vířivce a mohou způsobit chemický zápach. Řešení? Oxidace chloraminů šokujícím činidlem. A to je část, kde je důležité porozumět rozdílu mezi chlórem ve vířivce a okysličovadlem.

Chlor do vířivky

Chlor je chlor, ne? Špatně! Existuje pět typů chloru — chlornan sodný, chlornan lithný, chlornan vápenatý, dichlor a trichlor. Každý typ chlóru má jiné chemické složení a zamýšlené použití.

Podle The Chlorine Institute je „chlór základním chemickým stavebním kamenem, který vede k nesčetnému množství materiálů, které se používají k výrobě produktů, které používáme každý den pro zdraví, bezpečnost, výživu, bezpečnost, dopravu, životní styl a high-tech inovace. “

Například chlornan sodný se vyrábí kombinací chloru a hydroxidu sodného. Je to skvělý dezinfekční a antimikrobiální přípravek. Většina lidí by to znala jako bělidlo.

Dichlor a trichlor jsou stabilizovány kyselinou kyanurovou, která působí jako sluneční ochrana proti chlóru. Díky přidání kyseliny kyanurové jsou tyto typy chlóru ideální pro použití ve venkovních bazénech a vířivkách.

Ale právě proto, že dichlor a trichlor mají podobné vlastnosti a mohou být použity podobnými způsoby, nelze je používat zaměnitelně.

Dichlor pro vaše lázně

Dichlor chlorové granule jsou pH neutrální, takže jsou ideální pro použití ve vířivkách. Použití tohoto typu chlóru neovlivní pH vody ve vaší vířivce. Většina dichloru má mezi 55 % a 62 % aktivního chloru.

Dalším důvodem, proč byste měli používat dichlor ve vaší vířivce, je to, že se rychleji rozpouští. Jednoduše jím posypte hladinu vody a zapněte trysky.

Rychlá poznámka: Možná si myslíte, že můžete chlór před přidáním do vířivky předem rozpustit v kbelíku vody s vodou. Tato praxe je běžná u některých typů bazénových produktů. Nedoporučuje se to však do vířivek a nikdy byste to neměli dělat.

Další chlór ne-ne? Použití chlórových tablet ve vířivce Master Spas – i když je to dichlor. I když přidání ouško do plováku vypadá jako účinný způsob, jak udržet chlór ve vaší vířivce, ve skutečnosti tím ztratíte záruku.

Trichlor? Zkuste ne

Bazén není vířivka – rozumíte tomu. Péče o vodu však může být velmi podobná. Bazény a vířivky budou používat nějaký druh dezinfekce, často chlór.

Majitelé bazénů však používají trichlorové tablety. Ty se nedoporučují používat v lázních, protože jsou velmi kyselé. Také se rozpouští pomaleji, což může způsobit poškození akrylového pláště vaší vířivky. Tento typ chlóru pro bazény může také odbarvit vaši vířivku a zanechat trvalý prstenec na vodní lince.

Dalším faktorem je teplota vody. Bazény se udržují při mnohem nižších teplotách než lázně, někdy i o 20 stupňů nižší. Teplota vody ovlivňuje fungování dezinfekce. Bazénové chemikálie, jako je trichlor, nejsou navrženy tak, aby fungovaly, když udržujete vodu na uklidňujících 102 stupních. V teplejší vodě ztrácejí účinnost.

Jiné typy bazénového chlóru mohou mít vyšší koncentrace vápníku, který se může hromadit v komponentech vaší vířivky. Vápník v ohřívači, potrubí a na plášti může poškodit vaši vířivku. Na toto poškození se nevztahuje záruka.

Použití trichloru ve vířivce Master Spas zruší vaši záruku.

Šokující vaše vířivka

Páchne vaše voda ve vířivce jako chlór? No, nemělo by.

Zatímco do vody ve vířivce přidáváte chlór, vaše voda by měla vonět svěže a čistě. Pokud začne mít chemické aroma, je na čase přidat šok. Proč? Zápach vody je výsledkem chloraminů, které jsou přirozeným vedlejším produktem dezinfekčního procesu.

Kdykoli je ve vaší vodě příliš mnoho kontaminantů, ať už jsou to chloraminy nebo bakterie, váš dezinfekční prostředek musí pracovat přesčas. Čím tvrději musí pracovat, tím náročnější bude udržet hladinu chlóru ve vířivce ve správném rozmezí.

Znamením toho, že potřebujete šokovat svou vířivku, je, když je celkový chlór vyšší než volný chlór. Většina lázeňských chemických testovacích proužků změří celkový chlór.

Šokující činidlo, typicky nechlórové okysličovadlo, rozkládá chloraminy, aby mohly pomoci při procesu dezinfekce. V podstatě se z něj opět stává chlór.

Existují dva typy šokujících činidel — chlór a nechlór. Většina nechlórových šoků je označena jako okysličovadlo, kývnutí na chemickou reakci. (Zase je tu ta středoškolská věda!)

Chlór vs oxidant

Bezchlórové okysličovadlo odstraňuje nečistoty z vaší vody. Ty mohou zahrnovat tělové oleje, pleťové vody, čpavek a pot.

Jednou z výhod použití bezchlórového oxidačního činidla je to, že umožňuje vašemu chlóru, aby ve vodě ve vířivce odváděl nejlepší práci. Oxidační činidlo rozkládá chloraminy a další organické lát…

  • Méně stresujte, více relaxujte

    • Údržba vířivky není stresující ani časově náročná. S vířivkou Master Spas si můžete užívat výhod hydroterapie.

    • Zjistěte více o filtračním systému EcoPur, který pracuje s chlórem a okysličovadlem.

    • Nebo kontaktujte svého místního prodejce Master Spas, abyste se dozvěděli více o vlastnictví vířivky.

    • Zajímá vás, kolik stojí vířivka? Zde si můžete vyžádat cenovou nabídku.

  • Pokud se vám náš článek líbil, budu rád, když si přečtěte nějaký další článek a případně nám napíšete i vaší zkušenost s výrobou nebo výběrem bazénu.

    Kategorie – vířivky

    Podobné příspěvky

    Napsat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *